Αρχείο
- Παρασκευή, 03 Απριλίου 2015
Η μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε ελαιόλαδο και λαχανικά, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη των ενηλίκων, ακόμα και χωρίς θερμιδομέτρηση και απώλεια βάρους. Ισπανοί ερευνητές που μελέτησαν περισσότερους από 400 ενήλικες διαπίστωσαν ότι όσοι ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη στα επόμενα τέσσερα χρόνια σε σχέση με εκείνους που κλήθηκαν να ακολουθήσουν μία δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά.
Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Ζόρντι Σάλας - Σαλβάδο, παρακολουθούσαν τις διατροφικές συνήθειες 418 ενηλίκων, ηλικίας 55 έως 80 ετών, ο καθένας εκ των οποίων είχε τουλάχιστον τρεις παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια, όπως υψηλή πίεση ή κάπνισμα.
Οι εθελοντές κλήθηκαν να επιλέξουν τυχαία μία από τις τρεις δίαιτες: μεσογειακή διατροφή με έμφαση στην κατανάλωση ελαιόλαδου, η ίδια δίαιτα αλλά επικεντρωμένη στην πρόσληψη ακόρεστου λίπους από καρύδια και μία δίαιτα χωρίς καθόλου λίπη.
Καμία από τις ομάδες δεν κλήθηκε να περιορίσει την πρόσληψη θερμίδων ή να αθλείται περισσότερο. Υστερα από τέσσερα χρόνια, το 10% των εθελοντών που ανήκαν στις δύο ομάδες που ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή είχαν εμφανίσει διαβήτη, ενώ το ποσοστό εκείνων που ακολουθούσαν δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά και εμφάνισαν τη νόσο ήταν 18%. Οταν οι ερευνητές υπολόγισαν μια σειρά από άλλους παράγοντες, όπως το βάρος των εθελοντών ή το ιστορικό καπνίσματος, η μεσογειακή διατροφή διαπιστώθηκε ότι συνδέεται με τη μείωση κατά 52% του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη σε σύγκριση με τη δίαιτα χαμηλών λιπαρών.
Πηγή: www.ethnos.gr